понедељак, 14. септембар 2015.

Stari gitarista (Pablo Picasso)

Stari gitarista iz 1903. godine je jedna od najpoznatijih slika Plavog, simbolističkog perioda Pabla Pikasa. Njegov takozvani Plavi period sastoji se gotovo isključivo od slika prosjaka i skitnica, odbačenih žrtava društva, čiji je patos odraz umjetnikovog ličnog osjećanja usamljenosti. Danas se ova slika nalazi u Institutu umjetnosti u Čikagu.
Plavi period Pablo Pikaso je počeo 1903. godine remek-djelom Sjećanje-Sahrana Kazagemasa. Sliku je posvetio svom bliskom prijatelju Kazagemasu, koji se ubio u jednom pariskom baru zbog neuzvraćene ljubavi. U ovom periodu Pikaso slika mnogo emocionalne psihološke teme ljudskog siromaštva i otuđenja, bolest, bol, patnju. Iz tog perioda je i čuvena slika Stari gitarista.
Slika Stari gitarista je jedan neobičan amalgam manirizma i umjetnosti Pola Gogena i Anrija de Tuluz Lotreka. Na slici se zapažaju blago izvijene konture koje su natopljene ličnom sjetom jednog dvadesetdvogodišnjeg umjetnika, Pikasa.
Slika prikazuje starog, slijepog, čovjeka u pohabanoj odjeći, koji svira ulicama Barselone. Njegova figura je tanka, nalik na skelet, i malo savijena iznad gitare. Gracioznost njegovih mršavih udova podsjeća na El Greka. Velika, braon gitara ispunjava prostor oko gitariste psihički i simbolično. Iako, bezizražajno braon boje gitara postaje upadljiva u odnosu na plavu pozadinu koja je centar i fokus, i za gitaristu, i za posmatarača. I fizički i simbolično gitara popunjava prostor oko usamljene figure gitariste, koji zaboravlja svoje slijepilo i siromaštvo dok svira. Izduženim prstima on trza žice svoje gitare, i kao da svira posljednju pesmu nade. Taj stari svirač prima svoju sudbinu sa mirenjem koje izgleda gotovo svetačko.
Monohromatska hladna plava gama slike uklanja radost promjene boja i svjetla, i kreira ravne dvodimenzionalne forme koje gitaristu izdvajaju iz vremena i prostora. Prigušena plava gama stvara melanholičnu atmosferu i naglašava tužnu temu. Takođe, ulje na panelu stvara tamniju i više pozorišnu atmosferu na slici.

Stari gitarsta je primjer mirne slike sa temom koja se može interpretirati na različite načine. Slijep i siromašan umjetnik zavisi od gitare, a mala naknada prolaznika mu omogućava preživljavanje. Gitara je i muzički instrument koji znači iskazivanje emocija. To omogućava gitaristi da smanji svoju usamljenost. Neki istoričari umjetnosti vjeruju da ova slika izražava usamljeni život umjetnika i njegove borbe za uspijeh u karijeri. Dakle, umjetnost, postaje simbol reakcije i izolacije. Ali, uprkos izolaciji gitarist-umjetnik na ovoj slici da bi preživjeo zavisi od društva. Slika je tako postala jedna snažna alegorija ljudske egzistencije.

Нема коментара:

Постави коментар